top of page
Search

5 Element Üzerine

Nasıl bir çiçeğin varlığı, ona enerjisini veren güneşten, onu besleyen topraktan, çoğalması için döllenmesini sağlayan canlılardan, suyunu veren yağmurdan ayrı olamazsa biz insanoğlunun da diğer herşeyden ayrı bir varlığı yoktur.

Bizim Dünyamız, Thich Nhat Hanh


----------


Çin metafiziğinde bahsi geçen; tüm Feng Shui çalışmalarında da baz alınarak dengelemeye yönelik destek alınan 5 element nedir? Ne anlama gelir? 5 element olarak biz neden bahsediyoruz?

Doğanın ortasında durup da baktığımızda bastığımız zemin toprak elementini,

dereler, nehirler, göler, denizler su elementini,

içimize çektiğimiz nefes, hissettiğimiz rüzgar hava elementini,

taşlar, kayalar, metal elementini,

ağaçlar ağaç elementini,

hergün doğan yaşamı canlandıran güneş de ateş elementini işaret etmektedir.


Elementler, hem temel süreçler, devinimler ve doğal fenomenlerin niteliklerini hem de bir döngünün aşamalarını ve dönüşümle değişim kapasiteleri olarak tanımlanır. Elementler aynı zamanda doğanın ve bedende bulunan organ sistemlerinin de temel bileşenleridir. Ayrıca her biri bir rengi temsil eder. Elementler bir yandan da doğal döngüler aracılığıyla ulaşılan enerji hareketlerinin özelliklerini de taşır. Aynı zamanda beş elementin karşılığı insanın içindeki çi enerjisine dayanan duygu durumlarını da temsil etmektedir.

Bu elementler, su, ağaç, ateş, toprak ve metaldir. Beş element kuramında, elementler element tipi yerine; daha çok enerji olarak değerlendirilmektedir. Su aşağıya doğru nemlendirir. Ateş yukarı doğru alevlenir. Tahta(ağaç) eğilip bükülebilir. Metal de eritilip sertleştirilebilir. Toprak ise tohum ekmeye, yetiştirmeye ve hasat etmeye olanak tanır.


Antik Yunan’da, klasik elementler hava, su, toprak, ateş şeklinde 4 element olarak geçmektedir. Zhou hanedanı döneminde yazılan Shang Shu’da ilk kez beş elementten sözedilir (M.Ö. 1000-771). Taocu Doğa Ekolü beş element kuramını geliştirmiştir. Evrendeki herşey, bu felsefeye göre Chi (ruh, hava) enerjisinden oluşur. Beş element kuramında Chi’nin 5 halinden bahsedilmektedir. Bu elementler sürekli birbirleriyle ilişki halindedir. Birbirlerini besleyen yapıcı veya tam tersi etkide olan yıkıcı döngülerde olabilir. Ateş külleriyle toprağı besler, toprak metal elementini üretir, metal erir su olur, su ağacı besler, odun ateşi büyütür.

Çin kozmolojisinde, 5 elementi bir pilavın pişirilmesiyle en iyi şekilde tarif ederler. Burada bütün konu, herbirinin birbiriyle dengeli bir biçimde varolmasıdır. Metal bir kazana (metal elementi), pirinci (toprak elementi) koyup su (su elementi) ekler ve altına koyduğumuz odunla (ağaç elementi) ateşi (ateş elementi) besleyerek pişirme işlemini yaparız. Kazanın çok büyük, suyun çok fazla ancak pirincin az olması, veya çok odunla, orta boy kazan, yeterli su ve pirinci çok yğksek ateşte pişirmeye çalışmak gibi dengeyi bozacak durumların nasıl sonuç vereceğini öngörmek mğmkündür. En ideal pirincin pişmesi için gerekli olan, dengeli miktar su ve pirinç, ihtiyacı kadar olan ateş, ve uygun boyutta bir kazandır.

Kısaca; yaşantımızda da elementlerin temsil ettiği gerek duygu durumlarımız olsun, gerek bedendeki işaretler ve rahatsızlıklarımız olsun veya mekanlarımızdaki kullanımlarımız olsun işin sırrı denge ve ahenkte saklıdır.

 
 
 

Comentarios


bottom of page