top of page
Search

Yeni Dünya: Denge, Merkez, İletişim


Bugün bütün gruplarda ve sosyal medyada gündem olan bir konu üzerine yazmadan duramadım. Üstelik dün yeni bir yazı yazmış olmama rağmen. Dünkü yazıyla örtüşen noktaları çokça olup, yeni dünya düzeninde iletişim çağına ve özgürlüğe dair bağlantı kurarak yorumlamak istediğim bir alan açmak istedim. Merkezde aslında aynı yazı ;)


Bir çok kitaba ve senaryoya şablon oluşturmuş 1949 senesinde yayınlanan, "Kahramanın Sonsuz Yolculuğu" kitabında Joseph Campbell, sıradan dünyasında yaşarken, bir çağrıyla yola çıkan kahramandan ve tüm o döngü tamamlanana kadar geçen yolculuğundan bahseder. Kahraman için bu yol, kendi iç dünyasındaki dönüşümün yoludur. Yolun sonunda varılan yerde kahraman başlangıçtaki kişi değildir. Campbell'a göre, kahramanın yaşadığı tüm gerçeküstü olaylar, fantastik ve masalsı öğelerin fiziksel olmayan; psikolojik zaferlerin temsilidir. Frodo bir yüzüğün peşinden gitti, köyüne döndüğünde artık baştaki Frodo değildi. Evini terketmek üzere yola çıkan Dorothy, "Ev gibisi yok." diyerek evine dönüş yolunu bulmak için yepyeni bir yola çıktı. Mavi ve kırmızı hapa bakan Neo, beyaz tavşanı takip eden Alice ve daha bir sürü kahraman bu yoldan geçti. Biz de hergün ufak da olsa yeni yolculuklara çıkıyoruz veya daha geniş ölçekte yaşantımızın bir döneminde yepyeni yolculukların kahramanı oluyoruz. Tıpkı 2020 senesi yaşadıklarımız gibi.

Tarotun 22 kartlık büyük arkana destesi de, aynı şekilde kahramanın yolculuğuna odaklanmaktadır. 20 numaralı kart MAHKEME kartıdır ve bir çağrıyla tüm çıplaklığıyla yeniden doğuşu, uyanışı temsil etmektedir. 2020 senesi, çağrının duyulduğu; uyanışa geçmek veya uykuya devam etmek arasında seçim yapma halini bizlere getiren bir sene oldu.

Tarot destesinin 21 numaralı kartı "THE WORLD" yani Yeni Dünya kartıdır. Üzerinde çıplak bir kadın, merkezde durur, çelengin içinde elinde asalarla dans edercesine havadadır. 4 köşede ruhsal rehberleri artık yeniye, içselleştirdiği bilgeliği ile adım atmasını söylemektedir. Yeni Dünya kartı da bize, tüm yol boyunca adanmışlığı, yola revan olmayı, dönüşümümüzü, ve aldığımız öğretileri sorar. Şükranı hatırlatır. Hem bedensel, hem ruhsal, hem zihinsel esnek olmaktan bahseder.

Kova Çağı denilen konu da aslında yeni dünya bilincinden çok uzak olmayan bir çağ. Bu konuda detaylı çokça yorum var. Burada ben çok kısa yazacağım.


Kova ne ister? Özgürlük ister. Kova nedir? Teknoloji, haberleşme, iletişim. Teknolojide, haberleşmede özgürlük. Kovada bugünlerde kimler var? Satürn (kısıtlama), Jüpiter (genişleme), Merkür (iletişim). Plüto yaklaşıyor, Venüs de yolda. Kova nedir aynı zamanda? Arkadaşlar, sohbet, fikir alışverişi yapmak, sosyal veya dijital şekilde biraraya gelmek.


Denklemden ne çıktı? Sosyal medya uygulamalarındaki gündemde bahsi geçen sözleşmenin yeni biçimi. Yeni mi? Aslında çok da yeni değil. Bundan 4 sene öncesinde Instagram sözleşmesinde diyordu ki; " Seni, telefonunun mikrofonundan dinlerim. Konuştuğun belli kelimeleri yakalarım ve sana uygulama içerisinde o konuyla alakalı reklam sunarım. Mikrofonunu kapatarak uygulamayı kullanmak istersen video paylaşamazsın." Kısace belirtmiş, sen seçimini yap diyordu bize. Hepimiz onay vererek tüm güncellemeleri kullanmaya devam ettik. En eğlenceli, en renkli, en filtreli, en en en janjanlı özellikleri kullandık, paylaştık. Bunların hepsi hala bizim ulaşabildiğimiz şekliyle uygulamada duruyor mu? Evet. O zaman şirketin bünyesinde de duruyor. O zaman bulutta da duruyor. Bulut ne hava. 2021 için neden hava elementi deniyor? İşte bu konular gündemde olup yeni dünya bu yörüngede evrilip şekillenecek.


Bugün hop diye sosyal medya hesabınızı silemezsiniz. Bunca zamandır dijital parmak izlerimizi her yerde bıraktık. Yaptığımız alışveriş içeriğinden, okumaktan keyif aldığımız kitaplara, her ay düzenli satın aldığımız dergi veya dijital üyeliklerimize kadar zaten bizimle ilgili bir data bulutta bulunuyor.

Kötü haber; silinemez. İyi haber; silinemez. Tamamen bizim uygulamayı, sosyal medyayı, dijital dünyayı nasıl kullanıp ona nasıl hizmet ettiğimizle ve ondan nasıl faydalandığımızla alakalı, haberin iyi veya kötü olması. Bugünlerde gündem olan bu bilgi paylaşımına izin verme konusunu, bir uyanış ve farkındalık olarak görüyorum . Bundan sonrası için, sosyal medya kullanımlarımıza, dijital parmak izlerimize daha farkındalıkla bakmamız adına bir uyanış. Kova neydi? Uyanış, bilgi, adalet, denge (kova sembolündeki 2 dalga).

Bu yazıyı hangi cihaz üzerinden okuyor olursanız olun, okurken bulunduğunuz konum (şehir, ülke) bana bile Wix tarafından gönderiliyor, kaç dakikada okuduğunuz, hangi bağlantı üzerinden bu yazıya ulaştığınız, kaç dakika benim sitemde zaman geçirdiğiniz gibi bilgiler bana da geliyor, buluta da gidiyor. Bu sadece benim bloguma özel veya benim yaptığım bir ayarla lakalı değil. Zaten uzun zamandır tohumları atılan ve içinde yaşadığımız bir durum.

Hatta daha da ileri gidip, göz hareketinizden okuyup okumadığınız bile kaydedilebiliyor (bu bilgi bana ulaşmıyor :)), ileride de uyuyakalırsanız titreşimle veya sesle sizi uyandırıp, "Yazıyı okumaya devam etmek istiyor musun, yoksa senin için uçak moduna alayım mı?" şeklinde sorabilir. Aslında bu da yeni bir şey değil. Apple Tv, bunu 3 bölüm boyunca elinize kumandayı almadığınızda veya herhangi bir işlem yapmadığınızda "Netflix'i izlemeye devam etmek istiyor musun?" şeklinde sorarak yapıyor.


Bugün gruplarda dönüp duran haber, yeni dünyanın ve kovanın bize yeni yıl hediyesi olsun diyorum. Bundan ne ders alıp, neye dönüştürerek kollektife veya dünyaya sunacağımıza odaklanmalıyız. Gelecek bu şekilde evrilecek. "Bir günde girmiyoruz Kova Çağı'na", denilen de aslında buydu. Bunlar bizi daha geniş kapsamlı gelecek olan şartlara hazırlayan adımlar. Korkmalı mıyız? Belki. Ama bilinçli ve uyanık olmalıyız, orası kesin. Yoksa dijital dünyayı terkedip bir ormanda yaşamaya başlamak tabii ki çözüm olamaz. Zaten onun için de yine internete ve Youtube videolarına ihtiyacımız olacak. Bağımlılıklarımıza, kimin kime hizmet ettiğine ve ne şekilde kullandığımıza bakmak bize önemli bir farkındalık sağlayacaktır.


Yeni Dünya dedik durduk. Bize vereceği öğretileri hasar almadan atlatabilmeye ve farkındalıkla, büyüyerek ve öğretiyi içselleştirerek güvenle, bilgelikle kuşanarak yol almaya niyet ediyorum.

 
 
 

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page