top of page
Search

Cadılar Bayramı, Samhain Kutlamaları ve Diğer Konular...

31 ekim, kasım arifesi olmakla birlikte aynı zamanda Samhain olarak geçen bir doğa bayramıdır. Samhain kelime anlamı sam (yaz) ve fuin (son) olarak yaz sonunu ifade eder. Aynı zamanda son hasat anlamına gelir ki bu da bütün bir sene yaptıklarımızın, ektiklerimizin hasat zamanı olmaktadır. Yazın bitişi kışın başlangıcıdır. Yazın aydınlık, güneşli günlerinin sona ermesiyle toprak, hava, doğa da tamamen karanlığa geçer, ta ki en uzun gece olan 21 Aralık (Yule) dönemine kadar. Keltlerden gelen bu kutlama ve inanış dünyanın daha kuzey bölgesinden geldiği için o bölgelerde bu mevsimde çok daha karanlık ve uzun geceler başlamaktadır. Bizde henüz öyle olmadı demeyin, eskiden saatleri aldığımız tarihin bu hafta olduğunu hatırlayın.

Kelt geleneklerinden gelen bu günde geceyarısı ölüler alemiyle aramızdaki perdeler incelir ve kapılar açılır. Kapıların açılmasıyla birlikte alemler arası geçiş olur. Ortalıkta kötü ruhların da dolaşmasından korkan halk, 31 ekim gecesi evlerinden çıkmaz veya çıksalar da kötü ruhların onları tanımaması için korkutucu giysiler giyip ortalıkta dolaşırlardı, evlerini ve hasat ettiklerini, kış hazırlıklarını kötü ruhlara karşı korumak için evlerinin önünde içi oyulmuş, korkunç suratlı balkabakları ve çeşitli ürkütücü objeler ve eşyalarla, kötü ruhları kovucu şekilde korumaya alırlardı. Bugün kutlamalarda gelinen noktanın kaynağı da aslında budur. Kapıyı çalanlara şeker verip göndermek de, hasatlara, kötü varlıkların musallat olmaması için yapılan bir harekettir. Zaman içinde, modern yaşamlar içinde korkudan eğlenceye dönüşmüş bir kutlamadır. Ama özü ve kaynağı budur.


Diğer alemle aradaki kapının açılması ölüm anlamına gelir ki bu fiziksel bir ölümü değil ruhsal bir ölümü ifade eder. Bu dönem boyunca, ataları onurlandırmak ve hatırlamak için de enerjisi değerlendirilebilecek bir eşiktir. Ayrıca artık bize hizmet etmeyen durum, duygu, düşünce veya yaşam kalıplarımızı da öldürmek, onlardan özgürleşmek ve tamamlayarak kapılarını kapatmak adına çok doğru bir zamandır.

Karanlıktan sonra çıkılan yer aydınlıktır, tünelin sonu hep ışıktır, gecenin en karanlık zamanı şafağa en yakın zamandır, gece biter güneş doğar, kış biter yaz gelir. Hayat sürekli döngülerden ibarettir. Çin takviminde de 7 Kasım'da kış başlayacak. Kısaca hangi döneme veya geleneğe ait olursa olsun karanlığın uzun olduğu bir dönemin ilk günündeyiz. Kendi içimize dönüp tüm sene ektiklerimizi hasat edip ruhumuzu biraz dinlendirmek için doğanın enerjisiyle eş davranabiliriz.

 
 
 

留言


bottom of page