Bir Misk Adaçayı Hikayesi
- ebruarkut
- May 19, 2020
- 2 min read
Updated: May 25, 2020
Misk Adaçayı: Salvia sclarea L.
Ingilizcesi clary sage olan misk adaçayı, Latince sclarea isminin kökeni olan ve berrak anlamına gelen clarus teriminden türeyen bir isme tesadüfen sahip olmamıştır; herhangi bir enfeksiyon durumunda görüşte netlik sağlayan özelliğinden dolayı “berrak göz” olarak anılmaktadır.
Monika Werner kitabında, misk adaçayı için “sarhoş eden çiçek” kokusu olarak bahseder. Bu ifade için de 2000 sene öncesine, Keltlere doğru yolculuğa çıkmamız gerekir. Keltler, misk adaçayının bu sarhoş edici özelliğini bildiklerinden ayinlerinde içip, ritüellerinde transa geçebilmek için kullanırlardı. Ulaştıkları o trans hali o kadar yüksek olacak ki, epilepsi krizine benzetilirdi. Bundandır aslında, epilepsi tanrıların hastalığı kabul edilmiş ve epilepsisi olan kişilerin, o dönemlerdeki inanışa göre; tanrılarla ve ruhlarla özel bir bağı olduğu kabul edilirdi.
Bir zamanlar da bağcılar, kötü şarapların tadını güzelleştirmesi için asmaların arasına ekerler ve şaraplarını aromatize ederlerdi.

Mayıstan eylüle kadar pembe, mavi ve lilanın envai tonlarında çiçek açan misk adaçayı, bildiğimiz; çayını demleyip içtiğimiz, evlerde tüttürüp enerjiyi temizlediğimiz Anadolu adaçayından (Salvia fruticosa) oldukça farklı, geniş, kadifemsi ve koyu yeşil renkte yaprakları olan binlerce yıllık hikayelere konu olmuş bir bitkidir. Bahsi geçen Anadolu adaçayı ile aynı Ballıbabagiller ailesinden gelmekte olup kuzeni gibi o da aromatik ve şifalı bir bitkidir. Canlısının kokusunu ne yazık ki bilmem ama bir damla yağı çok derin bir kokuya sahiptir. Öz yağının kokusu derin olduğu gibi, bitki hem çiçeklerinden hem de yapraklarından çok güçlü koku yayar.
Birçok alanda anti-dir (antibakteriyel, antiviral, antiperspiran, antienflamatuvar, antiklimakterik). Bunca konuya anti duruşunun yanı sıra tropik bölgeler hariç her iklime uyum sağlar. Ancak, öyle çok uzun süren soğuklara tahammülü yoktur.
Günümüzde de araştırmalar göseriyor ki, aşırı yüksek dozda tüketmek gerçek epilepsi nöbetine sebep olabiliyor. Doğru dozda kullanıldığında rahatlatıcı, sakinletirici, gevşetici, ilham verici ve şehvet uyandırıcı bir etkisi vardır. Aynı zamanda kişinin rüyalarıyla bağ kurmasını sağlamakta ve kişilerin sorunlarından uzaklaşmasına yardımcı olmaktadır.
Yasemin, sandal, bergamot, neroli, sedir, gül, papatya ile uyumludur ancak benim kişisel beğenimde greyfurt uçucu yağı ile olan birlikteliği çok iyi hissettirmekte ve canlandırmaktadır. Mekanlar için diffuser ve buhurdan kullanımı için tavsiye ederim. 1 çay bardağı suya 4-5 damla greyfurt 2 damla misk adaçayı.
Comments